![](/media/lib/217/n-reakcja-ciala-migdalowatego-e65061c3017b773a45191bd6373fca68.jpg)
Ciało migdałowate reguluje stosunek dzieci do osób płci przeciwnej
10 kwietnia 2015, 12:02Wbrew temu, co dotąd sądzono, ciało migdałowate jest nie tyle wykrywaczem zagrożenia, co istotności. Obrazując tę strukturę u dzieci za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI), psycholodzy z Uniwersytetu Illinois wykryli, że to ona odpowiada za zmienność reakcji na przedstawicieli płci przeciwnej: awersję w wieku 4-7 lat oraz wzrost zainteresowania w okresie pokwitania.
![](/media/lib/373/n-dmuchawa-do-lisci-5b5069aa44ee901b8954181bf4d50dd3.jpg)
Niemiecki rząd ostrzega, że dmuchawy do liści są szkodliwe dla owadów
15 listopada 2019, 17:21Niemiecki rząd przestrzega przed używaniem dmuchaw do liści i odkurzaczy ogrodowych. Ministerstwo Środowiska podkreśla, że są one głośne (wydając dźwięki o głośności rzędu 90-120 decybeli, dmuchawy dorównują niekiedy piłom łańcuchowym), zanieczyszczają powietrze spalinami i szkodzą owadom. Silvia Bender, ekspertka ds. ochrony gatunków, dodaje, że stosowanie tych urządzeń zaburza biologię gleby i negatywnie oddziałuje na jej bioróżnorodność.
![](/media/lib/86/n-mozg-181e513fc1112de5e1e3866d55daece6.jpg)
Nowa metoda obrazowania mózgu w oparciu o pH
22 maja 2012, 06:08Dr John Wemmie z University of Iowa interesuje się wpływem kwaśnego środowiska na mózg. Jego badania sugerują, że zwiększona kwasowość (niskie pH) wiąże się z zaburzeniami lękowymi czy depresją. Ostatnio wykazał, że zmiany pH są istotne także podczas normalnego funkcjonowania mózgu.
![](/media/lib/240/n-zarlacz-gruby-912b46f82dfd993a3e21c3b18d7cb8bf.jpg)
Złowieszcza muzyka szkodzi wizerunkowi rekinów
8 sierpnia 2016, 12:55Złowieszcza muzyka, którą podkłada się pod nagrania rekinów w filmach przyrodniczych, sprawiają, że ludzie bardziej boją się tych ryb. Te negatywne emocje utrudniają z kolei ochronę zagrożonych gatunków.
![](/media/lib/37/obcy-644534e00904c86e33d3b41720db1ad6.jpg)
Łamacz kodów obcych
16 października 2008, 10:17Obcych szukamy już od wielu lat, wysyłamy im komunikaty, zastanawiamy się nad tym, jakie informacje na nasz temat najlepiej im przedstawić. Tak naprawdę nie mamy jednak narzędzia, które po ewentualnym nawiązaniu kontaktu pozwoliłoby zrozumieć ich język. Kłopoczą się tym wszyscy poza Johnem Elliottem z Leeds Metropolitan University, który uważa, że program, który właśnie stworzył, pozwoli zidentyfikować strukturę języka istot pozaziemskich, a to już coś.
![](/media/lib/93/n-gryzacy-komar-1f811bf461ef3f4fdc6ecb7a6dfd7336.jpg)
Wpływ genów na atrakcyjność dla komarów
23 kwietnia 2015, 10:11Prawdopodobieństwo ugryzienia przez komara można sprowadzić do genów - dowodzą badania na bliźniętach Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej oraz współpracowników z Uniwersytetu w Nottingham czy Uniwersytetu Florydzkiego.
![](/media/lib/376/n-filip-iv-zanurzony-eac855f00280c8439dfbe329637c3520.jpg)
WWF i Muzeum Prado wykorzystują sztukę, by pokazać skutki zmiany klimatu
4 grudnia 2019, 13:58Od 2 do 13 grudnia delegaci z niemal 200 państw będą debatować w stolicy Hiszpanii na szczycie klimatycznym COP25. Z tej okazji WWF i Muzeum Narodowe Prado połączyły siły i wspólnie wybrały z kolekcji Prado 4 dzieła sztuki. Modyfikując je, chciały zademonstrować różne zjawiska przypisywane zmianie klimatu.
![](/media/lib/117/n-nos-1a9263a7ce009b26aab2211bedb37bd1.jpg)
Rozpoznajemy wiek na postawie zapachu ciała
31 maja 2012, 10:03Ludzie potrafią ocenić wiek innych osób na podstawie ich zapachu. W dużej mierze zależy to od umiejętności identyfikowania woni starszych osób, która wbrew obiegowej opinii, okazała się mniej intensywna i nieprzyjemna niż zapachy jednostek młodych i w średnim wieku (PLoS ONE).
![](/media/lib/254/n-emulsja-tluszczowa-z-dha-fa6845e36d2585d986dc1a10b9e66bb4.jpg)
Zastrzyki z omega-3 zmniejszają uszkodzenia mózgu po udarze
23 sierpnia 2016, 10:35Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia (CUMC) odkryli, że jeden z kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza uszkodzenie mózgu w mysim modelu udaru.
![Wiewiórka szara](/media/lib/21/1200768613_587057-71afb0a3e878b93486a39a0be53ad851.jpeg)
Kebab z wiewiórki
27 października 2008, 12:21Ed Chester, szef kuchni z restauracji w Otterton Mill w hrabstwie Devon, wprowadza do menu potrawy z szarych wiewiórek (Sciurus carolinensis). Wg niego, nie nosi to znamion dziwactwa, gdyż mięso jest wyśmienite i bardzo zdrowe, bo chude, a przedsięwzięcie służy celom edukacyjnym.